Groenendael – Vad kännetecknar rasen?

Groenendael som även kallas ”grönis” i vissa hundkretsar är den svarta långhåriga belgaren. I rasstandarden beskrivs det att det inte finns någon skillnad mellan de olika varianterna.

I det stora hela stämmer det och det ska inte spela så stor roll vilken variant du väljer men en groenendael beskrivs oftast som den mest ”lättsamma” av de fyra varianterna. Den har mildare temperament och är inte lika intensiv som malinois.

Tänk på att groenendael är en vallhund som har egenskapen att hålla ihop och beskydda sin flock (och det blir du i det här fallet) som gör att den inte trivs att vara ensam för länge. Tränas inte detta i god tid får du en hund som lätt får separationsångest. Du behöver också förstå att en groenendael är mycket snabblärd och explosiv i sina rörelser och det ställer lite högre krav på dig som hundägare.

Detta är en hund som behöver mycket aktivering och mental stimulans och den lämpar sig inte som en ren sällskapshund. I tidig ålder behöver en groenendael miljötränas och vänjas vid att vara runt barn och andra smådjur i hemmet.

Det här är en hund som älskar att få arbeta tillsammans med sin ägare. Blir dig starkt trogen med en trygg och tydlig pedagogisk inlärning och fostran. Lämpliga aktiviteter för en groenendael är agility, spår, sök och skyddsträning. En groenendael ställer upp på allting så länge den får vara med i familjen samt får fysisk och mental aktivering.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *