Den belgiska vallhunden, även känd som ”den skrattande belgaren”

Vad kul att du går i hundtankar och vill införskaffa dig en livskamrat på fyra ben. Det är svårt att hitta en hundras som ska fungera i vår mänskliga vardag. Därför är det viktigt att ställa sig frågan”Vad kan jag erbjuda min nya fyrbenta vän?”och ta hänsyn till din hunds ras och ursprungliga användningsområde.

Den belgiska vallhunden brukar även kallas för ”den skrattande belgaren” för att den har ett stort leende och för sig som att den hela tiden vore full i skratt. En belgisk vallhund är magiskt fin och har så otroligt mycket att ge dig. Frågan är bara om du kan ge lika mycket tillbaka? Läs gärna vidare om hundens historia och mentalitet.

Historia
Det finns fyra olika hundtyper som hör till rasen den belgiska vallhunden: (groenendael, tervueren, malinois och laekenois). De är lika till utseende men de har olika pälsstruktur. Precis som namnet avslöjar kommer rasen från Belgien och fastställdes på 1890-talet. Du kan läsa mer rasens historia och de olika typerna här.

Hälsa & mentalitet

I regel en frisk och sund ras. Vissa defekter kan förekomma. Hunden är alert med en självsäker och stolt kroppshållning den har explosiv energi och anses inte vara aggressiv, skygg eller rädd av sig. Det har även egenskaper som gör den till en lämplig vakthund. Mer om rasens hälsa och mentalitet kan du läsa här.


Pälsvård och utseende
Belgisk vallhund räknas som en medelstor hund som ska utstråla elegans och kraft med en kvadratisk form. För ett otränat öga kan den påminna om en långhårig schäfer. Mankhöjden för hanar är cirka 62cm och tikar cirka 58cm. Vikt för hanar är cirka 25-30kg och tikar 20-25kg. Belgarens päls brukar vara lättskött och kräver ingen speciell pälsvård då pälsen sköter sig själv. Den behöver såklart borstas igenom regelbundet, speciellt vid fällning. Beroende på vad för typ av belgare du kommer att ha så varierar pälsvården. De långhårigas päls blir lätt smutsig efter promenader vid regn och slask.

Att tänka på

  • En belgare är en hund som passar dig som är en van hundägare.
  • Den kräver minst två timmars promenad om dagen plus mental träning utöver det.
  • Det är en stor hund som behöver få ta plats.
  • En långhårig belgare drar in grus, smuts och fäller mycket.
  • En belgare är pratglad och ljudlig (piper och skäller mycket)
  • En belgare är en vakthund som varnar och skäller. Tränas inte detta så kan det bli ett problem i framtiden. Att hunden börjar vakta dig vid olämpliga tillfällen.
  • Tyvärr är det är ingen allergivänlig ras.
  • En belgisk vallhund är explosiv och reagerar på allt som händer runtomkring, så det kan krävas träning om barn och andra smådjur bor i hemmet. Det kan lätt hända att en belgare blir för ivrig och bufflar över de mindre.

Att välja hunduppfödare
Vill du läsa mer om den belgiska vallhunden kan du gå in på svenska kennel klubben, där hittar du även andra hundraser ifall du känner att en belgisk vallhund inte passar dig. Jag hoppas dock att efter har läst lite mer om den belgiska vallhunden känner dig rätt för hundrasen. För då är det dags för dig att välja en bra hunduppfödare. Det kan vara det som är skillnaden om du får en stabil eller osäker hund. Valet av hunduppfödare ska vara väl genomtänkt. Seriösa hunduppfödare ställer också stora kvar på dig som hundköpare.

När du letar efter en hunduppfödare ska kenneln vara registrerad i svenska kennel klubben. Det ska finnas en stamtavla där du ser valparnas släktträd. Föräldrarna ska vara mentaltestade och höftröntgade. Valparna ska vara veterinär besiktade. Vid besök hos en uppfödare ska du få träffa mamman och om möjligt även pappan för att se hur mentaliteten är hos dem. Bra val av hunduppfödare kan du göra på klubben för belgiska vallhundar.

Övrigt
En belgisk vallhund, groenendael kommer att utmana dig som hundägare och du kommer utvecklas till en bättre. Kan du ge din belgare det den behöver så kommer du ha en vän för livet, som kommer skydda dig med sitt liv. Jag hoppas att du blir nöjd över valet av hundras och att ni får långa fina år tillsammans.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.